COASTAR Fietsexcursie en expertsessie ondergrondse waterberging in Rotterdam


Op 6 februari vond de eerste expertsessie van het COASTAR netwerk plaats in Rotterdam. Rotterdam maakt werk van zijn circulaire ambitie en het scheiden en benutten van regenwater. Ondergrondse opslag heeft daarin een belangrijke plaats. Dit werkte de interesse van 17 deelnemers uit een diverse organisaties.

Bert de Doelder (Gemeente Rotterdam) nam ons op mee op fietsexcursie langs drie ondergrondse waterbergingen (Urban Waterbuffers) in Rotterdam: (1) Nieuwe Instituut, waar teruggewonnen water ‘s zomers de vijver op peil houdt, (2) Robert Fruinstraat, waar het systeem het riool ontlast door regenwater naar de ondergrond te leiden (plus een beetje hergebruik voor stedelijk groen), en (3) Sparta Stadion Het Kasteel, waar regenwater wordt hergebruikt om het veld te besproeien.

Dit jaar wordt bij AHOY de volgende Urban Waterbuffer gerealiseerd. Ardi Poppelaars van Mos Grondwatertechniek ontvouwde de plannen voor dit systeem, dat onder meer water voor toiletspoeling zal leveren.

We sloten de dag af met een levendige discussie. Er zijn veel onderwerpen besproken zoals: wet- en regelgeving, samenwerking tussen verschillende organisaties (gemeenten, waterschappen, drinkwater), inbedding van innovaties in de eigen organisatie, verschillen en overeenkomsten tussen toepassingen voor glastuinbouw, akkerbouw, drinkwater en in de stad, meervoudige baten en verdeling van kosten, hergebruik, waterkwaliteit en veiligheid, nieuwe waterleveranciers. De geslaagde middag werd geëindigd met een borrel, waarbij de gesprekken nog lang doorgingen.

 

 

Delen via

© 2024 Allied waters • All Rights Reserved